Prastará liečivá rastlina rebríček obyčajný (Achillea millefolium), v dávnych dobách veľmi využívaná, dnes sa na ňu často zabúda. Rastie pritom úplne všade, stačí ju pozbierať a  použiť na čaj, či na kúpeľ.
👉video
Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je dr.Ondrej Chreňo. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.


Bylinné kúry s obsahom rebríčka:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)

Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

Rebríček obyčajný (Achillea millefolium)
pokladajú mnohí ľudia za bezcennú burinu a často končí na hnojisku. Je to však cenná liečivá rastlina, známa už od staroveku.
 

Kvitne celé leto, má drobné biele kvietky, ktoré sú naukladané tesne vedľa seba a vytvárajú tak biele súkvetia veľké až do 5 cm.
Listy má rebríček usporiadané tak, že pripomínajú maličké rebríky, z toho vznikol aj slovenský a český názov rebríček. Poznáme ho aj pod názvom myší chvost, pretože iným ľuďom zase listy pripomínali myšie chvostíky.

Rebríček obsahuje látky s protizápalovým, upokojujúcim a regulačným účinkom. Zlepšuje prekrvenie drobných ciev a odstraňuje zápalové ložiská na cievnych stenách. Jeho odvar používame na sedacie kúpele a pijeme ho tiež ako čaj. Sedací kúpeľ a čaj lieči hemoroidy, zápaly vaječníkov, myómy maternice a pošvové výtoky. Čaj upravuje nepravidelnú a bolestivú menštruáciu, zastavuje nadmerné menštruačné krvácanie a odstraňuje predmenštruačný tlak a kŕče. Rebríček by mali užívať aj ženy v prechode, pretože zmierňuje všetky útrapy, ktoré v tomto období pociťujú.

Rebríček na ženské problémy
Rebríček často pridávame do čajových zmesí, ktoré sú určené pre ženy. Z týchto zmesí s obsahom rebríčka si pripravujeme čaj na vnútorné užívanie a odvar na sedacie kúpele pri pošvových výtokoch, zápaloch vaječníkov alebo myómoch maternice.
Rebríček upravuje nepravidelný menštruačný cyklus, tíši bolesť a nadmerné menštruačné krvácanie, zmierňuje predmenštruačný nepokoj a kŕče. Pomáha aj ženám v prechode, ktoré majú rôzne problémy neurovegetatívnej povahy.

Protizápalové účinky rebríčka
Rebríček obsahuje látky s protizápalovým účinkom, potláča preto napríklad zápaly tráviacich, vylučovacích, pohlavných orgánov, zápaly reumatického pôvodu či drobné zápalové ložiská v cievnych stenách.
Lieči zapálené, bolestivé hemoroidy.
Zlepšuje krvotvorbu a prekrvuje drobné cievy, pomáha pri chronických, dlhodobých a vyčerpávajúcich chorobách, zmierňuje silné bolestivé migrény.

Rebríček na boj proti parazitom
Málo je známi protiparazitárny účinok rebríčka. V minulosti sa využíval rebríček na likvidáciu črevných parazitov u hospodárskych zvierat, najmä u prežúvavcov. Podobne sa dá využiť aj na zničenie ľudských črevných parazitov, treba však odhadnúť správne dávkovanie, pretože nadmerné pitie rebríčkového odvaru nemusí byť bezpečné.

Čaj z rebríčka užívame pri dlhodobých a vyčerpávajúcich chorobách,  poruchách krvotvorby, pri závratoch a silných migrénach. Pomáha pri zápaloch žalúdka a čriev, ničí hlísty, upravuje činnosť obličiek a žlčníka. Rebríček pridávame aj do protireumatických a urologických čajov. Má protizápalový a hojivý účinok, zvyšuje aktivitu fagocytov.

Čaj z rebríčka pripravíme krátkym povarením (30 sekúnd) vňate rebríčka vo vode a následným zaparením (15 minút). Pijeme 2-krát denne približne hodinu po jedle. 

Rebríček neužívame samostatne vo veľkých dávkach a dlhodobo. Pri predávkovaní môže spôsobiť bolesť hlavy a malátnosť. Je vhodné pridať ho do čajových zmesí spolu s inými liečivými rastlinami, vtedy ho môžeme užívať dlhšiu dobu.

Sedací kúpeľ si pripravíme tak, že približne 30 gramov usušenej vňate rebríčka povaríme 5 minút v litri vody, necháme 20 minút vylúhovať a prilejeme do nádoby s čistou vodou, do ktorej si sadneme asi na pol hodiny. Teplota kúpeľa by mala byť taká, aby nás kúpeľ ani nepálil ani nechladil. Odvar používame aj proti mastným vlasom a lupinám.




Spýtajte sa, ako vyzdravieť: